Relaţii bilaterale

Relaţiile politice dintre România şi Republica Portugheză

România şi Portugalia beneficiază de o cooperare bilaterală excelentă, bazată pe o viziune comună în cadrul Uniunii Europene şi al altor instanţe internaţionale, inclusiv  Alianţa Nord Atlantică şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Istoria relaţiilor dintre cele două ţări este fundamentată, în primul rând, pe comunitatea de limba şi cultură, aspect subliniat de figuri marcante ale culturii şi diplomaţiei române, precum Lucian Blaga, Mircea Eliade sau Nicolae Titulescu.

După ce în 2014, România şi Portugalia au aniversat 40 de la reluarea relaţiilor politico-diplomatice, după Revoluţia Garoafelor, anul 2017 este unul cu o semnificație deosebită, marcând aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. În consecinţă, calendarul de evenimente comune este unul deosebit de intens, atât la nivel politic, cât și tehnic.

Este îmbucurătoare convergenţa de vederi şi linii de acţiune dintre România şi Portugalia în dosarele stringente de actualitate europeană şi internaţională, sprijinul reciproc pentru candidaturile la organizaţiile internaţionale.

În domeniul relaţiilor economice, comerciale şi de investiţii există, desigur, potenţial şi domenii insuficient explorate. În 2016, nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Portugalia a depăşit, pentru prima oară în istoria recentă, suma de 500 milioane Euro, existând preocupare pentru fructificarea, în continuare, a oportunităţilor de piaţă și a complementarităţii economice.  

Este remarcabil nivelul excelent al cooperării în domeniul securităţii și apărării, inclusiv datorită cooperării în cadrul programului F16.

Comunitatea românească din Portugalia, cea mai numeroasă provenind dintr-un stat membru UE, reprezintă un liant între cele două state partenere. Partea română a exprimat întotdeauna satisfacţie pentru grija cu care Portugalia, autorităţile de stat, dar şi societatea în ansamblul său, facilitează buna integrare a comunităţii româneşti, în acelaşi timp cu conservarea profilului identitar, cultural, lingvistic, religios.

Nu în ultimul rând, cooperarea în domeniul culturii şi educaţiei se află la un nivel calitativ foarte bun şi continuă să se dezvolte şi să se diversifice. La 17 iunie 2015, cu prilejul vizitei de stat a Preşedintelui Portugaliei la Bucureşti, a fost semnat Programul de Cooperare în domeniile limbii, educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi învăţământului superior, al culturii, sportului, tineretului, mass-media şi turismului, valabil pentru perioada 2015-2018.

 

Servicii consulare pe bază de programare

27.02.2019

TOATE serviciile consulare se prestează numai pe bază de programare prealabilă prin portalul www.econsulat.ro Începând cu 04 martie 2019, programări exclusiv prin portalul www.econsulat.ro Ambasada României la …

Secțiile de votare din Portugalia, programul votării și documentele cu care se poate vota la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

15.10.2019

În vederea desfășurării alegerilor prezidențiale din anul 2019, în Portugalia vor fi deschise 9 secții de votare, după cum urmează: 1.LISABONA 1, RUA SAO CAETANO 5, 1200-828 LISBOA (SEDIUL AMBASADEI ROMÂNIEI) 2.LISABONA 2, RUA SAO…

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

04.10.2019

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, vă invită vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, la colocviul „Emil…