Relaţii bilaterale

Relaţiile economice ale României cu Portugalia

MINISTERUL ECONOMIEI, COMERȚULUI ȘI TURISMULUI

Departamentul de Comerţ Exterior şi Relatii Internaţionale

 

I. Relaţiile economice româno-portugheze

 Cadrul juridic

Schimburile comerciale ale Romaniei cu Portugalia se deruleaza in baza Tratatului de Aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană, cu respectarea principiilor instituite de regulile pieţei interne comunitare şi cele ale politicii comerciale comune a Uniunii Europene.

 Alte acorduri  importante:

 • Acord intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, semnat la 17.11.1993, intrat în vigoare la 30.03.1995 (Monitorul Oficial nr. 66 din 14.03.1994);
 • Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la 17.11.1993, intrat în vigoare la 17.11.1994 (Monitorul Oficial nr. 308 din 03.11.1994);
 • Convenţie între România şi Republica Portugheză pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la 16.09.1997, intrată în  vigoare la 14.07.1999 (Monitorul Oficial nr.194 din 04.05.1999).              

           

Cooperarea economică româno-portugheză

 

a) Volumul investiţiilor portugheze in România

 

La data de 28 februarie 2015, conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, erau înmatriculate în România 533 de societăţi comerciale cu participare de capital portughez. Capitalul social subscris a fost de 235 milioane de euro. Portugalia deţine o pondere de 0,62% în total investiţii directe străine în România și ocupă locul 21 în rândul investitorilor străini din ţara noastră.

 

Anii 2012 şi 2013 s-au caracterizat prin menţinerea interesului de afaceri al unor mari grupuri industriale, atât pentru continuarea prezenţei în România, cât şi pentru dezvoltarea unor noi proiecte de investiţii, cu precădere în domeniile energiilor regenerabile, infrastructurilor rutiere, bancar-financiar, construcţii, producţia de componente pentru industria automobilului, biocombustibili etc.

 

b) Principalele acţiuni de cooperare şi investiţii portugheze realizate în România

    

- BCPMillennium/Banca Comerciala Portugheza a infiintat in România, in luna februarie 2007, o banca cu capital majoritar portughez, reprezentând o investiţie de capital de 39,9 milioane de Euro; banca a  început operaţiunile pe piata financiar bancara in octombrie 2007.

La sfârşitul anului 2012, Millennium Bank avea în Romania 65 de sucursale şi 668 angajaţi. După ce a analizat diferite opţiuni pentru a crea valoare sau pentru a găsi parteneri care să sprijine planurile de rentabilizare a filialei româneşti care a înregistrat pierderi, inclusiv vânzarea activelor din România, în contextul angajamentelor asumate de bancă mamă față de Comisia Eurepeană, Millenium Bank România a fost preluată în ianuarie 2015 de OTP Bank România, parte a grupului ungar OTP.

 

- Grupul Simoldes Plasticos SGPS, a constituit societatea mixtă EURO APS Mioveni – Piteşti (în cooperare cu un investitor din Croaţia). EURO APS produce matriţe şi componente de material plastic pentru industria auto, destinate în principal Renault România şi liniilor de montaj Renault din alte ţări. Pentru faza finală investiţia este estimată la 20 mil. Euro.

 

- Firma Coindu SA, a constituit societatea proprie Coindu România, în zona liberă Curtici Arad, unde produce tapiţerii din piele şi înlocuitori pentru industria auto (destinată exportului). Valoarea investiţiei în prima etapă estimată la 2,5 mil.Euro (implementarea proiectului s-a realizat cu sprijinul fostei ARIS).

 

- Compania Monte Adriano Construçoes în consorţiu cu Martifer–Gestao de Investimento SA derulează o serie de proiecte de investiţii în România, având ca obiectiv promovarea pe piaţa românească a lucrărilor de construcţii în infrastructura rutieră, construcţii metalice şi afaceri imobiliare;

 

 - Martifer SA a finalizat un proiect complex de producere biodiesel (din seminţe de floarea soarelui si rapiţă), destinat exportului, obiectiv în vederea căruia a constituit în România 2 societăţi comerciale cu participarea Martifer, respectiv: Biomat şi Agromat. Martifer SA a constituit alte 2 societăţi în România prin care desfăşoară activitati de construcţii - montaj şi instalare de agregate eoliene pentru producerea de energie electrică. Martifer a contractat cu Saint Gobain Franţa realizarea lucrărilor de construcţii metalice la fabrica de sticlă laminată de la Călăraşi (implementarea proiectelor s-a realizat cu sprijinul fostei ARIS).

 

- Lena Construcçoes SGPS (al 8–lea grup de construcţii, lucrări de infrastructură, construcţii civile, afaceri imobiliare şi activitate în comunicaţii, mass media, servicii) din Portugalia a constituit o societate proprie (Lena România) şi o societate mixtă Lena Metal Euro Est, cu activitate în lucrări de construcţii, infrastructură, producţie de agregate şi materiale de construcţii. După participări succesive la licitaţii publice internaţionale, direct sau în consorţii cu alte companii portugheze (MSF şi Somague), compania şi-a adjudecat o lucrare de modernizare a unui tronson din centura rutieră a Bucureştiului.

 

- Mota Engil SGPS – cel mai mare grup din Portugalia în sectorul construcţiilor, lucrărilor de infrastructură, afaceri imobiliare, turism, cu activitate internaţională, a constituit la Bucureşti o firmă proprie prin preluarea de capital al  unei societăţi româneşti din domeniu. 

 

- Suleve Componente Auto SRL – Ploieşti, firma portugheză cu activitate în sectorul de cablaj pentru. industria auto, cu sediul operativ la Ploieşti – investiţie prin care s-au creat 60 de locuri de muncă, furnizor al grupurilor Yazaki şi Lear.

 

- Leoni SRL/Copefi – Piteşti, investiţie într-o unitate de producţie componente cablaje auto;

 

- Materlis – Madeiras Romania SRL / Fagăraş, investiţie în domeniul fabricării parchetului.

 

- Grupul CPH – Companha Portuguesa de Igiene SGPS (condus de către domnul Alain Bonte), care deţine 8 societăţi înregistrate în România, cu activitate în: distribuţia şi comercializarea de produse farmaceutice şi de igienă;  asigurări şi fond de pensii;  construcţii metalice; afaceri imobiliare etc.

 

c) Principalele proiecte de investiţii portugheze în România realizate în 2011 şi 2012

 

 • GM Inovating Solutions

 

GM Inovating Solutions, grup cu activităţi în domeniul tehnologiilor de vârf, a deschis în cursul primului trimestru 2011 o filială, la Bucureşti, cu scopul de a facilita şi participa la proiecte în sectoarele transporturilor, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi aeronauticii. GM Inovating Solutions desfăşoară activităţi în sectoare cu tehnologie avansată, cum ar fi domeniul spaţial, sisteme inteligente de transport, securitate şi tehnologia informaţiei. GM Inovating Solutions are subsidiare în Germania, SUA, Polonia, şi un birou în Malaiezia. Grupul portughez consideră că România dispune de un potenţial ridicat, care oferă mari oportunităţi de afaceri, iar din punct de vedere logistic ţara noastră este apreciată ca o platformă excelentă pentru alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În luarea deciziei de instalare în România, GM Inovating Solutions a ţinut cont şi de faptul că ţara noastră a semnat, la începutul anului 2011, Acordul de aderare la Convenţia prin care a devenit membru al Agenţiei Spaţiale Europene.

 

 

 • Sonae Sierra – construcţia Adora Mall Craiova

 

Grupul portughez de distribuţie Sonae Sierra, care deţine un portofoliu de 49 de mall-uri în Europa (Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia şi România) şi America de Sud, a început în luna iunie 2011 construcţia centrului comercial Adora Mall din Craiova, cu o investiţie de 111 milioane de euro. Adora Mall va avea o suprafaţă comercială de închiriat de 59.000 metri pătraţi şi va include 190 de magazine şi 1.900 locuri de parcare. Sonae Sierra a cumpărat terenul pentru construcţia din Craiova încă din 2007, însă criză economică a ţinut pe loc demararea construcţiei centrului comercial. Adora Mall Craiova. Sonae Sierra mai deţine în România centrul comercial River Plaza din Râmnicu Vâlcea.

 

 • Sonae Sierra – certificare de performanţe la River Plaza Mall Râmnicu Vâlcea

 

Grupul portughez care deţine în proprietate centrul comercial River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea a efectuat investiţii suplimentare în anul 2012 obţinând certificarea privind managementul siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă garantată de Lloyd ´s Register Quality Assurance. Această reprezintă prima certificare de acest tip acordată unui centru comercial din România. Sonae Sierra mai deţine certificatul de performanţă energetică pentru River Plaza Mall Râmnicu Vâlcea, obţinut în premieră în România.

 

 • EDP (Energias de Portugal) Renováveis

 

EDP Renováveis este prezentă în România din anul 2008 prin filiala sa S.C. EDP Renewables Romania SRL, cu sediul în Bucureşti. Investiţiile în energia eoliană în România constituie o prioritate a EDP Renováveis, conform strategiei elaborată de conducerea companiei portugheze, care îşi propune creşterea capacităţii instalate de la 0,5GW în 2010 la 4GW în anul 2020.

 

 

            Principalele proiecte ale EDP (Energias de Portugal) Renováveis în România:

 • Parcul eolian de la Peştera (judeţul Constanţa)

EDP Renováveis a finalizat în octombrie 2010 construcţia fermei eoliene de la Peştera, aflată lângă Canalul Dunăre - Marea Neagră în apropierea Centralei Nucleare de la Cernavodă. Proiectul de la Peştera are o capacitate instalată de 90 MW, cu o investiţie de peste 100 milioane euro.

 • Parcul eolian de la Cernavodă

Compania Cernavodă Power S.R.L, deţinută de EDP Renováveis, operează în România două parcuri eoliene cu o capacitate de 138 MW la Cernavodă, intrate în funcţiune în anul 2011, cunoscute sub numele de Centralele Electrice Cernavodă 1 (69 MW) şi Cernavodă 2 (69 MW). Investiţiile în centralele Cernavodă 1 şi 2 depăşesc 200 milioane de euro.

 

 • Parcurile eoliene de la Vutcani (judeţul Vaslui) şi Sarichioi (judeţul Tulcea)

S.C. EDP Renewables Romania SRL a achiziţionat permisele de dezvoltare a proiectelor Vutcani (judeţul Vaslui) şi Sarichioi (judeţul Tulcea). Construcţia parcurilor a început în aprilie 2011, iar parţial primele turbine operaţionale a început să funcţioneze în martie 2012 (Sarichioi) şi respectiv mai 2012 (Vutcani). EDP Renováveis a solicitat în iulie 2012 un împrumut de 58,2 milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a finanţa construcţia şi finanţarea celor două parcuri eoliene.

 

 • Prio Foods

 

Holdingul IM (Irmaos Martins), care deţine, printre altele, compania Prio Foods şi 43% din Martifer, este proprietarul a peste 25.000 hectare de teren arabil în România. Culturile principale sunt rapiţa, floarea soarelui şi porumbul. Prio Foods a inaugurat, în luna mai 2011, la Lehliu Gară, fabrica de transformare a cerealelor în ulei pentru uz alimentar, precum şi în alimente pentru animale. Valoarea totală a investiţiei este de 143 milioane de euro, din care 93 milioane euro au fost alocaţi uzinei citate, urmând o suplimentare de 50 milioane de euro, care vor fi investiţi în construcţia de silozuri pentru cereale. Investiţia în fabrică a generat peste 120 de locuri de muncă şi va contribui la creşterea exporturilor. Prio Foods consideră că România dispune de un potenţial alimentar capabil să alimenteze Europa, având un complex de factori favorabili: teren agricol de bună calitate, apă, o localizare geografică excelentă, fiind bine servită de portul Constanţa şi porturile fluviale la Dunăre.

 

 • Consulgal : supervizarea construcţiei autostrăzii Lugoj – Deva

 

În urma licitaţiei internaţionale organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania, consorţiul format din compania de consultanţă portugheză, Consulgal şi întreprinderea română Search a câştigat contractul de prestări servicii pentru verificarea şi controlul lucrărilor la tronsonul de autostradă Lugoj – Deva, parte a coridorului pan – european de transporturi IV. În cadrul acestui consorţiu, Consulgal – Consultores de Engenharia e Gestão, SA, va avea între altele poziţia de Team Leader, care va fi responsabil pentru totalitatea managementului şi controlul lucrărilor la autostrada Lugoj – Deva.

 

Contractul va fi executat într-o perioadă de 81 de luni, fiind finanţat în proporţie de 85% de Fondul European de Coeziune şi diferenţa de statul român. Prin câştigarea acestui contract, Consulgal, care este prezent în România din 2002, îşi va consolida poziţia în ţara noastră, după proiectele de control la lucrările de la autostradă Bucureşti – Ploieşti, centura ocolitoare a oraşului Sibiu, precum şi asistenţă tehnică acordată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurilor din România.

 

 • Compania SUAKAY ARQUITECTOS din Portugalia a elaborat planurile de arhitectură, în colaborare cu societatea Alter Ego Braşov, pentru proiectul de construcţie a centrului comercial Coresi Braşov.

 

d) Proiecte de investiţii portugheze în România în 2013, 2014 şi de perspectivă

 

 • Martifer Solar – construcţia de parcuri fotovoltaice în România

Martifer Solar, subsidiară a grupului portughez Martifer, a anunţat terminarea construcţiei unui parc fotovoltaic cu o putere de 1,5 MW în localitatea Pufeşti din judeţul Vrancea. Centrala solară este exploatată din 2013 de compania daneză Eurowind Energy.

 

Parcul solar, care se întinde pe o suprafaţa de 4 hectare, va produce energie echivalentă consumului a peste 1.000 de familii, permiţând evitarea emisiunii în atmosferă a 1.000 tone de bioxid de carbon pe an. În centrală solară au fost instalate module policristaline de 240 W „M Prime”, marca de comercializare a Martifer Solar.

 

La construcţia parcului solar, Martifer Solar a colaborat cu societatea Alpha Wind Renewables Romania SRL şi compania daneză Eurowind Energy.

 

Centrala solară de la Pufeşti constituie primul obiectiv dintr-o serie de proiecte fotovoltaice pe care Martifer Solar doreşte să le construiască în România, dat fiind că piaţa românească este considerată ca una dintre cele mai active în sectorul fotovoltaic din Europa.

 

Subsidiara Martifer Solar, deţinută de grupul Martifer care activează în România din anul 2004 (sectoarele construcţiilor metalice şi producţia de biocombustibili), are deja un birou comercial la Bucureşti, care coordonează proiectele din România, urmând a prospecta şi alte pieţe din Europa.

 

 • EDP Renováveis: energii regenerabile

 

Vizează pe lângă investiţiile menţionate mai sus şi alte investiţii în sectorul energiei solare şi eoliene în România cu o capacitate de peste 600 MW, aflate în diferite faze de proiectare. Este vorba de fermele eoliene de la Cobadin, Albeşti şi Făcăeni, precum şi de centralele solare de la Dăbuleni, Cujmir şi Vânju Mare.

 

 • Efacec Grup - construcţia unui parc solar în judeţul Mehedinţi

 

Grupul portughez Efacec colaborează din luna octombrie 2012 cu UTI Construcţii, căruia i-a încredinţat în subantrepriză execuţia lucrărilor aferente de construcţii şi instalaţii la parcul fotovoltaic din localitatea Cujmir din judeţul Mehedinţi, cu o investiţie de 16,5 milioane euro.

Parcul va avea o suprafaţă de 36 hectare şi o putere instalată de 12 MW, iar producţia de electricitate pe baza energiei solare va asigura consumul pentru circa 5.000 utilizatori casnici.

La realizarea proiectului contribuie şi firma portugheză Pradecom Construções Metálicas, care se va implica şi în realizarea parcului solar din localitatea Vânători (judeţul Mehedinţi).

 

 

 • Lena – mediul înconjurător şi energii regenerabile

 

Grupul portughez Lena care este deja prezent în ţara noastră în sectorul construcţiei  de infrastructuri rutiere, a plasat România în centrul strategiei sale de dezvoltare internaţională, dorind dezvoltarea unui parteneriat puternic şi de durată. Pe lângă sectorul realizării de drumuri şi autostrăzi, Grupul Lena doreşte să identifice parteneri strategici în România pentru efectuarea de investiţii în domeniile energiei regenerabile (eoliană) şi mediul înconjurător.

 

 

 • Enforce Engenharia da Energia: construcţia unei centrale fotovolatice

 

Enforce Engenharia da Energia a investit 25 milioane de euro pentru construcţia unei centrale fotovoltaice în România, care produce energie electrică din anul 2013. Demararea lucrărilor de construcţie a centralei fotovoltaice a avut loc în prima parte a anului 2012, în apropiere de Bucureşti, pe un teren de 20 hectare. Centrala va furniza energie electrică pentru alimentarea a 3 000 de locuinţe.

 

 • Sonae Sierra: Centrul comercial ParkLake Plaza Bucureşti Titan

 

Sonae Sierra şi dezvoltatorul Caelum Development au semnat la data de 16 octombrie 2013 un acord tip joint-venture pentru construcţia centrului comercial şi de divertisment ParkLake Plaza Bucureşti Parcul Titan din sectorul 3 al Capitalei, cu o investiţie evaluată la 180 milioane euro.

 

Noul centru comercial cu o suprafaţă de 70.000 metri pătraţi va oferi servicii de retail în 200 de unităţi, inclusiv diferite facilităţi pentru sport şi divertisment (hypermarket Cora cu o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, multiplex Cinema City cu 16 săli, restaurante etc.). Centrul va oferi 2.700 locuri de parcare la subsol. La sfârșitul anului 2014 erau semnate sau angajate contracte de închiriere pentru 70% din suprafață. Deschiderea oficială este programată pentru anul 2016.

 

Acest centru comercial va fi proiectat în conformitate cu Sistemul de management pentru Mediu al Sonae Sierra, îndeplinind astfel cele mai riguroase cerinţe de calitate, în special în ceea ce priveşte confortul, siguranţa şi protecţia mediului, cu scopul reducerii consumului de apă şi energie electrică.

 

 • Coindu: Drobeta-Turnu Severnin - Fabrica de tapițerie din piele pentru industria automobilelor

 

Întreprinderea portugheză Coindu, care mai deține o fabrică în Curtici – Arad, a anunțat în mod oficial în toamna anului 2014 că a demarat o investiție de 10 milioane de euro într-o nouă fabrică localizată în orașul Drobeta -Turnu Severin. Noua fabrică va produce tapițerie din piele pentru echiparea automobilelor, va ocupa un teren de 4,5 hectare și va angaja 1500 de salariații. Proiectul se va realiza în două etape, cu termen de finalizare în 2016.

 

II. Acţiuni iniţiate pentru dezvoltarea schimburilor comerciale şi cooperării economice bilaterale la nivelul BPCE Lisabona

 

Acţiuni desfasurate în perioada 2010 - 2014

             

Vizite la nivel de ministru/secretar de stat:

 

 • Vizita in Portugalia a delegatiei MADR, condusa de domnul Adrian Radulescu, secretar de stat (5-6 august 2010);

 

 • Vizita oficiala a domnului Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe (18 octombrie 2010). BPCE Lisabona s-a implicat in pregatirea componentei economice a respectivei vizite;

 

 • Vizita în Portugalia, la 24 octombrie 2012, a unei delegaţii a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de domnul Daniela Botăneanu, secretar de stat, la invitaţia secretarului de stat portughez José Diogo Albuquerque; probleme abordate: cooperarea în domeniul sistemelor de irigaţii; fabricaţia de produse alimentare; reforma Politicii Agricole Comune;
 • Vizita în România în anul 2013 a domnului Bruno Maçães, secretar de stat pentru afaceri europene, care s-a întâlnit cu domnul Maricel Popa, secretar de stat la Ministerul Economiei;
 • Componenta economică a vizitei în Portugalia a domnului Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe (Lisabona, 01 – 02 iunie 2014), în cursul căreia s-a întâlnit cu Paulo Portas, vice-prim-ministru, responsabil pentru relațiile economice internaționale;
 • Vizita la Lisabona a domnului a Pástor Sándor, Secretar de Stat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură din cadrul Ministerul Mediului, precum și a domnilor Felix Stroe, președintele Asociației Române a Apei, Doru Ciocan, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Ciprian Ghioc, directorul General al AM POS Mediu, Ionel Tescaru, președintele Patronatului Român al Apei, cu ocazia Congresului Mondial al Apei (Lisabona, 22-26 septembrie 2014);
 • În perioada 28-29 septembrie 2014, a avut loc vizita la București a domnului Paulo Portas, viceprim-ministrul Guvernului Portugaliei. Deminatarul portughez s-a întâlnit cu domnul Liviu Dragnea, Viceprim-ministrul Guvernului României, cu domnul Constantin Niță, Ministrul Economiei și cu domnul Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe. La întâlnirea au participat și secretarii de stat din Ministerul Economiei, precum și domnul Pedro Gonçalves, secretar de stat pentru Investiții și inovații de la Ministerul Economiei din Portugalia.

 

Forumuri, seminarii, mese rotunde :

 

 • Misiunea economică de prezentare în Portugalia, în martie 2011, a ofertei de export din industria alimentară şi băturilor alimentare din partea a 12 societăţi comerciale româneşti;
 • Seminarul “Ziua internaţională 2011” la Porto, cu abordarea oportunităţilor de  investiţii şi afaceri în România;
 • Workshop “ABC România” cu ocazia târgului de materiale şi produse de construcţii “Tektonica” Lisabona.  România a primit premiul “Tektonica “ pentru anul 2011, care evidenţiază importanţa şi potenţialul ţării noastre în domeniul construcţiilor;
 • Masă rotundă pentru identificarea oportunităţilor de cooperare în domeniul turismului între regiunea Algarve (Portugalia) şi România;
 • Misiune economică în Portugalia în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii (21-26 mai 2012);
 • Misiune economică în Portugalia în domeniul turismului (30 mai – 3 iunie 2012);
 • Misiune economică în Portugalia în domeniul industriei textile şi designului vestimentar (23 – 29 iunie 2012);
 • Misiunea economică în România a Asociaţiei Agricultorilor din Regiunea Ribatejo (Portugalia) – mai 2012;
 • Misiune economică în România cu prilejul inaugurării unei linii aeriene directe TAP pe ruta Lisabona-Bucureşti-Lisabona la 30 iunie 2012;
 • Seminar de afaceri româno-portughez la Asociaţia Naţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Porto;
 • Seminar de afaceri România-Portugalia la Asociaţia Comercială şi Industrială Guimarães;
 • Seminar de afaceri în domeniul promovării confecţiilor textile la Camera de Comerţ şi Industrie Portugheză;
 • Forum economic destinat României la Camera de Comerţ şi Industrie Portugheză Lisabona pe problematica întreprinderilor mici şi mijlocii;
 • Forum economic la Asociaţia de Textile şi Îmbrăcăminte din Portugalia din Porto;
 • Masă rotundă la Institutul pentru Sprijinul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Lisabona;
 • Prezenţa BPCE Lisabona la Salonul internaţional de materiale de construcţii Tektónica 2012 Lisabona (8-12 mai 2012);
 • Participarea BPCE Lisabona cu un stand gratuit la expoziţia „Portugal Exportador 2012” (Lisabona, 21 noiembrie 2012);
 • Sprijin acordat de BPCE Lisabona pentru participarea unor societăţi româneşti cu produse specifice (Jolidon Cluj-Napoca, Pasmatex Timişoara, Vinarte Bucureşti, Cetatea lui Bucur Bucureşti, Sonimpex Topoloveni, Romfilatelia Bucureşti, Atlassib Bucureşti) la târgul cu vânzare “Bazarul Diplomatic” (Lisabona, 23-24 noiembrie 2012).
 • Seminar referitor la oportunităţile de afaceri în România organizat la Cascais împreună cu Asociaţia Femeilor Antreprenori din Portugalia – martie 2013;
 • Reprezentarea României la Târgul internaţional ALIMENTARIA 2013 Lisabona – aprilie 2013;
 • Participarea la seminarul şi întâlnirea cu demnitari portughezi (Assunção Cristas, ministrul agriculturii, Carlos Moedas secretar de stat) organizate cu ocazia expoziţiei internaţionale din sectorul agriculturii OVIBEJA 2013;
 • Sprijinirea participării unor companii portugheze la târgurile TIBCO 2013 şi ExpoWine2013 de la Bucureşti;
 • Deplasarea în România a unei misiuni economice a agricultorilor de la Asociaţia Agricultorilor Ribatejo – Santarém;
 • Masă rotundă la Asociaţia Industrială Portugheză  - Centrul de Congrese Lisabona cu privire la oportunităţile de afaceri şi investiţii în România;
 • Masă rotundă la Agenţia pentru Sprijinirea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Inovatiei Lisabona;
 • Participarea BPCE Lisabona cu un stand gratuit la manifestarea expoziţională internaţională „Portugal Exportdor 2013”, inaugurată de Paulo Portas, viceprim ministru pentru relaţii economice internaţionale. Au fost expuse materiale documentare privind mediul de afaceri şi investiţii în România;
 • Sprijinirea expunerii produselor societăţilor româneşti Farmec Cluj-Napoca, Centrofarm şi Sintofarm la Bazarul Diplomatic 2013 de la Lisabona (medicamente, produse Gerovital, ouă încondeiate, produse de artizanat);
 • Participarea unei misiuni economice a CNIMMPR la Târgul de IMM-uri de la Porto;
 • Participarea unei misiuni economice a UCECOM la manifestarea expoziţională  “Portugal Exportador 2013”;
 • Misiune economică la Bucureşti a Asociaţiei de Textile şi Îmbrăcăminte din Portugalia, cu ocazia primei ediţii a Târgului de modă „Romania Fashion & Trends Brands 2013”;
 • Seminar referitor la oportunităţile de afaceri în România organizat la Santarem împreună cu Asociaţia Antreprenorilor din Beiratejo;
 • Sprijinirea participării unor companii portugheze la târgurile TIBCO şi ExpoWine de la Bucureşti;
 • Deplasarea în România a unei misiuni economice a agricultorilor de la Asociaţia Agricultorilor Ribatejo – Santarém;
 • Participarea la masa rotundă cu ocazia lansării platformei „Sharing Knowledge Agrifood Networks” în prezenţa miniştrilor Agriculturii, Educaţiei şi Ştiinţei şi Afacerilor Externe din Portugalia. Platforma va promova cooperarea în domeniul tehnologiei dintre Portugalia şi ţări din Europa în sectoarele agricol, alimentar şi forestier;
 • Participarea la Conferinţa „Portugalia – Platforma TIC pentru Europa” în organizarea Asociaţiei Portugal Outsoursing ;
 • Vizita la AcquaLiveExpo – salon specializat în următoarele domenii de activitate: apă, mediu și deșeuri - manifestare expozițională națională portugheză, care a avut loc la Lisabona în perioada 05-07 martie 2014;
 • Reprezentarea României la Târgul de Turism de la Lisabona, manifestare expozițională internațională care  a avut loc la Lisabona în perioada 12-16 martie 2014;
 • Participarea la Congresul Asociației Portugheze a Întreprinderilor de Distribuție, desfășurat la Lisabona, în ziua de 25 martie 2014, dedicat comerțului prin intermediul hypermarket-urilor, precum și posibilelor evoluții în perspectiva concretizării parteneriatului transatlantic comercial și în domeniul investițiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite;
 • Reprezentarea Ambasadei României la Lisabona la Târgul de agricultură OVIBEJA 2014. Inaugurarea expoziției a avut loc în prezența Premierului portughez și a ministrului Agriculturii;
 • Reprezentarea Ambasadei României la evenimentul promoțional organizat în contextul Președinției Greciei a Consiliului European, asigurată în semestrul I 2014, care a avut loc la Data Center Covilha Portugal Telecom – specializat în tehnologia informației. S-au abordat posibilități de cooperare bilaterală româno-portugheză în domeniul TIC;
 • Deplasarea unei delegații de la OGMA – Industria Aeronautică Portugheză la București pentru participare la expoziția internațională BSDA 2014 (întâlniri cu Romtehnica și Romaero);
 • Participarea consilierului economic la reuniunea COTEC ce a avut loc la Lisabona in februarie 2015. Reuniunea s-a desfasurat in prezenta sefului de stat al Portugaliei;

 

 • Reprezentarea României la Târgul de Turism de la Lisabona, manifestare expozițională internațională care  a avut loc la Lisabona în martie 2015.

 

Adela CONDURACHE-FEDORCA - BPCE Lisabona,  martie 2015

Servicii consulare pe bază de programare

27.02.2019

TOATE serviciile consulare se prestează numai pe bază de programare prealabilă prin portalul www.econsulat.ro Începând cu 04 martie 2019, programări exclusiv prin portalul www.econsulat.ro Ambasada României la …

Secțiile de votare din Portugalia, programul votării și documentele cu care se poate vota la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

15.10.2019

În vederea desfășurării alegerilor prezidențiale din anul 2019, în Portugalia vor fi deschise 9 secții de votare, după cum urmează: 1.LISABONA 1, RUA SAO CAETANO 5, 1200-828 LISBOA (SEDIUL AMBASADEI ROMÂNIEI) 2.LISABONA 2, RUA SAO…

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

04.10.2019

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, vă invită vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, la colocviul „Emil…