Relaţii bilaterale

Relaţii culturale

Relaţiile culturale româno – portugheze au fost fondate şi dezvoltate mai ales în baza afinităţilor lingvistice între cele două state.

În 2007 a fost inaugurat Institutul Cultural Român de la Lisabona.

Limba română se predă oficial în cadrul lectoratului de limbă română de la Universitatea din Lisabona - Facultatea de Litere - Departamentul de Lingvistică Generală şi Romanică, precum şi la Institutul Cultural Român din Lisabona. Cursuri non-curriculare de limba română sunt organizate la sediul asociaţiilor româneşti. 

Există o bibliotecă cu carte românească la sediul Institutului Cultural Român din Lisabona. Asociaţiile româneşti deţin, la rândul lor, cărți în limba română, provenite din donaţiile statului român (la Almancil, Lisabona şi Setubal). De asemenea, o mică bibliotecă a fost organizată de Lectoratul de Limbă Română de la Universitatea Lisabona.

La 17 iunie 2015 a fost semnat, la Bucureşti, Programul de Cooperare în domeniile limbii, educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi învăţământului superior, al culturii, sportului, tineretului, mass-media şi turismului. Acesta se va aplica pentru perioada 2015-2018.

Ca urmare a semnării, în septembrie 2015, a Declaraţiei de intenţie a Guvernelor român şi portughez (reprezentate de cele două Ministere ale Educaţiei), începând cu anul şcolar 2015-2016, Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească se predă în mai  multe școli portugheze unde sunt înscriși elevi români. 

Totodată, în Portugalia, limba română se predă de 10 ani la Școala românească de sâmbătă de la Lisabona, coordonată de preotul paroh Marius Viorel Pop, precum și în cadrul altor parohii. 

Limba portugheză este predată în România la Universitatea Bucureşti, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.

Servicii consulare pe bază de programare

27.02.2019

TOATE serviciile consulare se prestează numai pe bază de programare prealabilă prin portalul www.econsulat.ro Începând cu 04 martie 2019, programări exclusiv prin portalul www.econsulat.ro Ambasada României la …

Secțiile de votare din Portugalia, programul votării și documentele cu care se poate vota la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

15.10.2019

În vederea desfășurării alegerilor prezidențiale din anul 2019, în Portugalia vor fi deschise 9 secții de votare, după cum urmează: 1.LISABONA 1, RUA SAO CAETANO 5, 1200-828 LISBOA (SEDIUL AMBASADEI ROMÂNIEI) 2.LISABONA 2, RUA SAO…

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

04.10.2019

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, vă invită vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, la colocviul „Emil…